Αναφερόμενοι σε αυτό όλοι προσπαθούμε να αποτυπώσουμε κάτι νέο. Θα κωδικοποιήσω, λοιπόν, κάποια προσωπικά βιώματα και παρατηρήσεις.
1) Μετά από 6-8 χρόνια το blogging, ακόμη, δεν έχει κωδικοποιηθεί.
Στην ουσία έχει, αλλά δεν έχει οριστεί επίσημα. Κάτι περίπου σαν τους παλιούς χωματόδρομους. Όπου γινόταν η συχνότερη διέλευση εκεί χαρασσόταν και ένας δρόμος, από την ίδια την χρήση.
2) Αποτελεί σαφέστατα μορφή προσωπικής έκφρασης, δλδ τέχνης.
"Τέχνη" είναι (1) η απόδοση, (2) της ματιάς κάποιου, (3) από τον ίδιο.
Έτσι, είναι υποκειμενική η αποτύπωση του blogging, αισθητικά και εκφραστικά, όπως είναι υποκειμενική και η θέαση του από τον παρατηρητή.
Ω ναι. Eίτε μιλάμε για blog "της Θύρας τάδε" με σκληρά χρώματα και γραφή που παραπέμπει στον Μήτσο τον μανάβη. Είτε της ευαίσθητης Μαρίας με τα παλ χρώματα και την λογοτεχνική γραφή. Είτε το τεχνικά φορτωμένο, που κολλάει το pc επί 5λεπτά μέχρι να φορτώσει τα 1000 ποστ της σελίδας, και τα 1000 στοιχεία flash, αποτέλεσμα της συγκομιδής του ιδιοκτήτη από οτι έχει θαυμάσει στο δίκτυο. Είναι όλα προσωπικά αποδιδόμενη έκφραση, άρα τέχνη.
3) Ως προσωπική έκφραση και τέχνη, θάβεται καλώς ή αναδεικνύεται καλώς, ή πέφτει θύμα αγνόησης από τυχαία γεγονότα είτε ευνοείται από συγκυρίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενεργής κοινωνίας.
4) Η ενεργή κοινωνία επίσης, όλα μαζί και ταυτόχρονα, ποδοπατεί, ερωτεύεται, μισεί, προσβάλει, αγαπάει, κάνει το καλό, παράγει το κακό, συγκινείται, αποστρέφεται, κάνει εμετό, αγαλλιάζει.
5) «Ενεργή κοινωνία» δεν σημαίνει απαραίτητα «καλή», ή Ανθρωπιστική, ή Χριστιανική, πάνω από όλα σημαίνει «εξελικτική».
Προσωπικά, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η κοινωνία ενέχει εγγενώς το σπέρμα της ηθικής και εξελισσόμενη, αργά ή γρήγορα, οδηγείται μέσα από μύρια διάφορα σε καλύτερα επίπεδα. Ο δρόμος, βέβαια, δεν ξέρω πόσο μπορεί να γίνει μακρύς και κακοτράχαλος.
Είπα «προσωπικά». Είναι τεράστια η συζήτηση, και ακόμη ακατάληκτη, αν η κοινωνία στην μακροπρόθεσμα τελική συνισταμένη παράγει το καλό, και αν «εξέλιξη» μακροπρόθεσμα σημαίνει «καλύτερο».
6) Το blogging έχει εισάγει το έντονα κοινωνικό στοιχείο:
(1) με την δημόσια παράθεση κειμένων, (2) από οποιονδήποτε, και (3) με τα αλληλεπιδρώντα σχόλια.
Ειδικότερα για τα σχόλια, είτε κάποιος αρθρογράφος τα έχει ενεργοποιημένα είτε όχι, γνωρίζει οτι ακόμη και στην δεύτερη περίπτωση συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, έστω με αυτή την άρνηση του. Είτε αρνητικός είτε θετικός ένας αριθμός, στα μαθηματικά παραμένει πάντα συμμετοχικός.
Εν τέλει, συνοψίζοντας την καταγραφή μου, θα έλεγα πως blogging σημαίνει την ήδη ανελισσόμενη ευκαιρία της σύγχρονης κοινωνίας να επιστρέψει στη (1) ευκολία συμμετοχής, (2) ζύμωσης, και (3) συν-διαχείρισης των πρώτων της αιώνων.
Με την ευνοϊκή διαφορά ότι τώρα, στον νέο αυτό κύκλο, η κοινωνία είναι ήδη φορτωμένη εμπειρία και γνώσεις που (θέλω να) πιστεύω ότι θα εκμεταλλευτεί.
▼ 8 σχόλια στο
Το 5 είναι σκέτη σοφία. Κάτι πολύ απλό που διαφεύγει στους περισσότερους.
poly kalo
Πολύ καλή ανάλυση Αναυδε!
@aeras
Έτσι είναι. Πες μου πόσες φορές δεν έχεις διαπιστώσει αυτή την σύγχυση, όταν ανακατεύονται μεταξύ τους διάφορες έννοιες.
#2
@Kapetanios
Ευχαριστώ :-)
Αναυδε γιατί δεν γράφεις συχνότερα;
@Μήτσος
Έλα ντε. Αυτό είναι και η μόνιμη γκρίνια της ομάδας, γιατί κατά τα άλλα, στο δίκτυο γενικά, είμαι πολυγραφότατος (χαχα).
Αναυδε με αφησες αναυδο.
@bag
:-S
Δημοσίευση σχολίου