Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

'Δεν είμαι εγώ ρατσιστής―αυτός είναι μαύρος'       -από Δάφνη Χρονοπούλου  




 Θύμωσα.
 Αφορμή τα αγενή σχόλια για την ευγενική πρόταση του Αλβανού Υπουργού που προσφέρθηκε να ανοίξει τις πόρτες σε Έλληνες μετανάστες. Και θίχτηκαν εκείνοι οι ίδιοι που σπέρνουν πανικό δείχνοντας θεόχοντρες κυράδες στη λαϊκή να φωνάζουν 'πεινάμε' και διαιωνίζοντας προσβλητικές γενικεύσεις για "ανθρωπόμορφα τέρατα" κι άλλα παραδοσιακά χυδαία clichés.

 Η αδιαφορία όμως ισοδυναμεί με συνενοχή. 'Οποτε σκοντάφτω σε ρατσιστικές γενικεύσεις δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να τις αφήσει ασχολίαστες. (Σας συστήνω το ίδιο για να μην πέσουμε σε βάραθρα απύθμενης καφρίλας).

 Οι Αλβανοί ως Αρβανίτες ήταν πάντα παρόντες στην Ελλάδα, πολέμησαν ως Υδραίοι και Σπετσιώτες στην Επανάσταση του 21 και υμνήθηκαν από τον Βύρωνα κι άλλους ταξιδιώτες ως γενναίοι πολεμιστές, άφοβοι και φημισμένοι για τη 'μπέσα' τους, κώδικα τιμής αντίστοιχο του ιπποτικού.
 Ο 20ος αιώνας δεν ήταν καλός μαζί τους. Όπως λέει ο Σεφέρης, που διετέλεσε εκεί πρόξενος πριν τον πόλεμο, τα κανόνια των συνόρων ήταν στραμμένα προς το εσωτερικό λόγω τρελής φοβίας των αρχών πως αν άνοιγαν πύλες θα άδειαζε η χώρα.
 Δε μας αρέσει να το λέμε αλλά το ΄90 που άνοιξαν τα σύνορα οι πρώτοι που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν υποσιτισμένοι κι αφρόντιστοι οπισθοδρομικοί φαλλοκράτες μουστακαλήδες ίδιοι με Έλληνες μετανάστες του 1950. Μα ο ρατσιστής την ομοιότητα τη βλέπει διαφορά. Σαράντα χρόνια ψευτοδημοκρατίας κι εσωτερικής τουαλέτας έκαναν το χωριάτη μας ανώτερο.
 Θυμάμαι στην Πελοπόννησο καταιγίδα με τον εργάτη στην καρότσα και το σκυλί στη θέση του συνοδηγού.
 Θυμάμαι Μυκονιάτη εστέτ εργολάβο να γελά που έστειλε τον εργάτη στη σφηγκοφωλιά κι όταν ο άνθρωπος πληγωμένος είπε πως φοβόταν να ξαναπλησιάσει καμάρωνε με την ευφυή του απάντηση: "Και ποιος θα πάει ρε; Εσύ είσαι ο Αλβανός!".

 Όλοι οι ρατσιστές, το ξέρουμε, ξεκινούν με το 'δεν είμαι ρατσιστής αλλά' κι όταν χάνουν τα άλλα επιχειρήματα καταφεύγουν στην Αισθητική. Διότι είναι εύκολο να μη μας αρέσει ο κατατρεγμένος.
 Η αδιαφορία είναι συμμετοχή και το δεν το πρόσεξα δεν είναι δικαιολογία.
 Τώρα που από πολιτική αμέλεια (ή σκοπιμότητα;) το κέντρο της πρωτεύουσας έχει γίνει κάμπινγκ, τώρα που οι βιαστές Με-τα-Καλάσνικοφ θα γίνουν ο μπερντές που θα κρύψει τους βιαστές συγγενείς και φίλους (πριν φέρετε αντίρρηση, ψάξτε τα ποσοστά) είναι βέβαιο πως οι ρατσιστικές ρητορείες θα αυξηθούν.  Γι αυτό ασχολούμαι με το άρθρο που με ενόχλησε.
 Λέει:
 ΜΗΠΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΑΜΕ; (έτσι με κεφαλαία που κραυγάζουν).
Και απαντώ ναι μαζί, όταν χτίζατε το αυθαιρετάκι σας αγαπητέ συντοπίτη και ψάχνατε για φθηνά εργατικά χέρια και κάποιον εξαθλιωμένο να τον διατάξετε για να νιώσετε ανώτερος.
 Λέει:
 ..να "πας εκεί εργαζόμενος μετανάστης για να σε εκδικηθούν!"
 Γιατί να σε εκδικηθούν αγαπητέ συντοπίτη; Παραδέχεσαι δηλαδή πως έχουν υποστεί κακομεταχείριση;
 Αλλά επειδή ούτε στη Δίκη της Νυρεμβέργης δεν παραδέχθηκαν οι ένοχοι τα εγκλήματα κατά της αξιοπρέπειας των θυμάτων, φέρνω μια αποδειξούλα, ένα video που δε βλέπεται εύκολα μα αποδεικνύει πολλά. Για να μη λέμε πως το '90 είναι παλιά ιστορία,
ιδού και τα πρόσφατα
―και σας παρακαλώ δείτε το:

http://youtu.be/vRVD65tbIRo
'Το κουνούπι', λέει ο παρανοϊκός ξενοδόχος, 'θα πάει πρώτα στο ΛΑΘΡΟ-μετανάστη'..
____________________
 Σημειώσεις:
 Για το άρθρο που με ενόχλησε δε δίνω σύνδεσμο για να μην αρχίσουν μάταιες βεντέτες. Σχολίασα εκεί κι αυτό φτάνει. Αν το θέλετε όμως, στη διάθεσή σας.

 Περί βιασμών:
 Είναι κοινό μυστικό πως οι πιθανότητες να βιαστώ από τον Ληστή-Με-Το-Καλάσνικοφ είναι ελάχιστες διότι οι 8 στους 10 βιασμούς διαπράττονται από σύζυγο-συγγενή-γνωστό (και μ' αυτή τη σειρά) αλλά η κοινωνία σπανίως με προειδοποιεί πως το 'ανθρωπόμορφο τέρας' έχει κλειδί του σπιτιού μου. Αμφιβάλλετε; Δείτε στατιστικές του ΟΗΕ ή περιμένετε επόμενη ανάρτηση. Στην τύχη επιλέγω:
'85-90% των θυμάτων γνωρίζουν το βιαστή τους': http://www.nij.gov/topics/crime/rape-sexual-violence/campus/know-attacker.htm
Εικόνες:
Αυγά από jedicron, Μαύρο Μωρό από:dennisallen2.
___________________________________


________________________
Η συγγραφέας έχει το ιστολόγιο: Δάφνη Χρονοπούλου

10 σχόλια στο  

Νικόλας Παπαδάκης είπε...

Τα συγχαρητήρια μου. Εξαιρετικό άθρο.

Ανώνυμος είπε...

afou o ypourgos exei theseis stin alvania giati de pernei tous dikous tou apo dw na xoume ki emeis douleia?

Έλενα είπε...

Λέτε:
" '85-90% των θυμάτων γνωρίζουν το βιαστή τους': http://www.nij.gov/topics/crime/rape-sexual-violence/campus/know-attacker.htm "
Μας δουλεύετε; Μεταφράζω από το λίνκ:
" 85-90% των σεξουαλικών επιθέσεων που αναφέρθηκαν από ΚΟΠΕΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ έγιναν από γνωστό στο θύμα. Περίπου οι μισές επιθέσεις έγιναν ΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ "

Μας φέρατε μια μελέτη που ο αμερικάνος κάφρος βιάζει τις συμφοιτητριές του στα ραντεβού για να κρίνετε τη κατάσταση στη χώρα μας;
Γιατί αυτή η προπαγάνδα κυρία μου; Γιατί αυτό το μίσος για τους έλληνες;

stefanos marinakis είπε...

Με το ύφος που το είπε στο βίδεο ενοεί 'το κουνούπι που θα έρθει σε μένα θα έχει πάει και στον άλλο (που έχει αρώστιες ή είναι βρώμικος)'. Χτυπιέστε όμως οτι το είπε ρατσιστικά.
Έχετε τάση να αλάζετε κακόβουλα τη σημασία στις ελληνικές εκφράσεις: σχόλιο του George για το «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» http://o-anavdos.blogspot.com/2011/12/blog-post.html?showComment=1323384214575#c6555029903153661250

Ανώνυμος είπε...

πιστευω στην αριστερα απο τα γενοφασκια μου. δεν μπορω να καταλαβω τη στρατευμενη νοοτροπια μερικων τα τελευταια χρονια. εχω την εντυπωση οτι πρεπει να βρεθει ενας πολος να συνταχθουμε μπας και συνενογθουμε. αυτη η καπιταλιστικη νοτροπια αριστερης φρασεολογιας που στηριζει τα αστικα συμφεροντα δεν εχω ιδεα ποιος την κουβαλησε. κυρα χρονοπουλου πατε να πειτε στον αλβανο υπουργο σας που σκιζεται για τα συμφεροντα της αμερικης αφου εχει θεσεις να παρει πισω τους συμπατριωτες του να ανασανουμε στις οικοδομες και στα χωραφια. οι ελληνες δεν ηταν ποτε ρατσιστες. οχι τοσο για να τους βαζουμε στο μηδεν. και τους μεταναστες που δεν ειναι μεταναστες αλλα τυχοδιοκτες να τους ανεβαζουμε στο δεκα βρεξει χιονισει. οτι και να γινει. αυτη η μαγκια δεν ειναι ουτε αριστερα ουτε διεθνισμος. ειναι σκετος καπιταλισμος. φτασαμε η δεξια να μη θελει τον τυχαιο που πηδαει τα συνορα ενω τη συμφερει στα εργοστασια και η αριστερα να φορτωνει το καμιονι τυχαιο κοσμο μεχρι να κλαταρει. την ιδια ωρα ποθ συμφερει την αμερικη και την ευρωπη. την ιδια ωρα που το ζηταει ο καπιταλισμος. δεν ειστε αριστεροι. ειστε κλικα του συστηματος που αναπαραγεται με μασκες. κατι σαν το μεγκα και το σκαι που ταχα μιλανε για δικαιωματα και δικια και κοινωνια. η αριστερα εχει καταστραφει πια σαν σκορπια διαδηλωση που μπαινει ο πασα ενας.
γιωργης

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Πώπω επίθεση!
Κατ' αρχήν ευχαριστώ τον aeras για τα καλά του λόγια κι όλους τους επόμενους που κάνατε τον κόπο να σχολιάσετε. Αυτό δείχνει πως το θέμα μας καίει όλους & χαίρομαι.

Ζητώ συγγνώμη από την Έλενα για την προχειρότητά μου στην επιλογή link. Δε φαντάζομαι να νομίζει πως σκόπιμα τα μπέρδεψα. Ωστόσο θέλω να της ξεκαθαρίσω πως δε μιλώ για Έλληνες αλλά για Άνδρες. Το ζήτημα είναι φεμινιστικό & παγκόσμιο (μόνο στις αραβικές χώρες είναι ψηλότερο). Αν επιμένετε θα σας βρω τη στατιστική που μπέρδεψα, εν τω μεταξύ όμως θα σας το επιβεβαιώσει όποιος αστυνομικός ή δικηγόρος ρωτήσετε.
Κι αυτό με φέρνει σ' εσάς Stefanos― τιμή μου που θυμάστε άλλο άρθρο μου αλλά το γνωρίζετε πως είμαστε (ίσως) η μόνη χώρα που χωρίζει τον κόσμο σε εχθρούς & φίλους, μισ- ή φιλ-έλληνες; [Δεν το σκέφτηκα εγώ, ο Νίκος Δήμου το εντόπισε στο 'Η Δυστυχία του Να Είσαι Έλληνας'].
Γιώργη (5) Σέβομαι και θαυμάζω την πίστη σας και συμφωνώ μαζί σας για το παράδοξο ["η δεξια να μη θελει τον.."]. Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη η 'Δεξιά' τον θέλει τον παράνομο μετανάστη (π.χ. Φιλιπινέζα) αλλά φανατίζει εθνικιστικά το λαό με πρόφαση τους ξένους για να πετύχει άλλους σκοπούς. Ο λαός γιατί τσιμπάει όμως, δεν έχω καταλάβει (κι ο Μαρξ δε με βοηθά).
Όμως επειδή δεν εκπροσωπώ ούτε τα κανάλια, ούτε την αριστερά στα υπόλοιπα με μπερδέψατε.

Μανος Κοντακης είπε...

//
η μόνη χώρα που χωρίζει τον κόσμο σε εχθρούς & φίλους, μισ- ή φιλ-έλληνες; [Δεν το σκέφτηκα εγώ, ο Νίκος Δήμου το εντόπισε στο 'Η Δυστυχία του Να Είσαι Έλληνας'].//

Έλα όμως κυρία Χρονοπούλου που δεν απαντάτε ούτε εδώ ούτε αλλού γιατί δεν έχετε πει μια φορά (μία) καλή κουβέντα για Έλληνες. Αντίθετα ακόμη και στη πόρτα σας να χέσει ένας ξένος η ατάκα είναι πάντα ίδια 'αχ το χρυσό μου έκανε κακά του'. ΟΠΟΙΟΣ και να είναι!

Μανος Κοντακης είπε...

ΟΠΟΙΟΣ ξένος και να είναι.
Ακόμη και αυτός που έσφαζε στη Ρουάντα και ήρθε σε μάς χωρίς χαρτιά και στοιχεία ζητώντας άσυλο οτι τάχα είναι Αφγανός.

Δεν φτάνει αυτό αλλά 'κοινωνικές' οργανώσεις περίεργης 'προοδευτικής' πρόθεσης πάνε στους χώρους που τους έχουν και τους εκπαιδεύουν να παριστάνουν τον Αφγανό. Του λένε πως λένε το χωριό στο Αφγανιστάν από το οποίο υποτίθεται οτι ήρθε. Πως λένε τον πρόεδρο εκεί και άλλα τέτοια μη και τους τσιμπήσει η επιτροπή και ξαναγυρίσει στη Ρουάντα. Αυτός που στη Ρουάντα έσφαζε τους άλλους με τη ματσέτα και υποτίθεται αυτές οι οργανώσεις πρώτες έπρεπε να ενδιαφέρονται να μη περάσει αυτός ο άνθρωπος.
Συνέλθετε επιτέλους σε αυτό το τόπο! Σας έχουν κάνει κανονικούς εργολάβους και χαπμάρι δε παίρνετε!!!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Αγαπητέ μου Καπετάνιε θα αντιπαρέλθω τα της πόρτας μου διότι ζω σε τουριστικό τόπο & συχνότατα στις πόρτες τους οι πιστοί που ξεκινούν για την Εκκλησία βρίσκουν εμετούς νόμιμων καλοδεχούμενων Ευρωπαίων τουριστών.
Απλώς προσπαθώ να μη γενικεύω διότι το θεωρώ επικίνδυνο. Όπως επικίνδυνες θεωρώ και τις φήμες μεταναστών που τρώνε σκυλιά ή που αποστηθίζουν χωριά του Αφγανιστάν. Όποιος έχει στοιχεία εύχομαι να τα καταθέτει εκεί που πρέπει.
Στα αγγλόφωνα κείμενά μου που δημοσιεύονται σε αμερικάνικα sites (& καμιά φορά στο blog μου) είμαι πολύ αυστηρή με τις ευρωπαϊκές γενικεύσεις περί ξέγνοιαστου ζορμπαδισμού ή τεμπελιάς των Ελλήνων. Εδώ ωστόσο μιλάμε μεταξύ μας & τυφλή δεν είμαι.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Υ.Γ. Δείτε κι εδώ στον Άναυδο το μεταφρασμένο στα ελληνικά 'Για σένα Φίλε Ελβετέ Χρηματιστή' που στα αγγλικά έχει ταξιδέψει πολύ.

Δημοσίευση σχολίου





______________________________________________________________________________
XXXXXX
XXXXXX
Δημόσιο Βήμα "ο Τοίχος"
Οι αρθρογράφοι σε παρένθεση είναι δικές μας επιλογές. Οι εκτός παρένθεσης είναι όσοι στέλνουν κείμενα τους.
Αναρτάμε τα κείμενα που στέλνετε, το λιγότερο, ανα 1 ημέρα.
Φυσικά, σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται άμεσα. Για να στείλετε το κείμενο σας
Αρχείο αναρτήσεων στο Δημόσιο Βήμα
_________________________________________________________________________________________________
Για προβλήματα του blog (εκτός υδραυλικών), προτάσεις βελτίωσης →